The original recipe for salted cabbage with tomatoes

  There are different ways to pickle cabbage in jars, but the most original of them is, perhaps, the recipe with the addition of tomatoes. The main ingredients in this recipe are cabbage heads 5 kg, ripe tomatoes 2.5 kg and salt 170-180 g. As spices, you must use dill seeds, currant and cherry leaves, celery greens and hot pepper pods To understand how to pickle cabbage for the winter according to the proposed recipe, the following description will help: Wash vegetables. Chop the cabbage, cut the tomatoes into several pieces. Put pre-salted vegetables and spices in thin layers in a large container. Put a piece of clean cloth on top of the products and press down on them with oppression. For 3-4 days, vegetables secrete juice and ferment at room temperature. At this time, it is necessary to mix them periodically. Put the salted cabbage into clean glass jars, cork them with a lid and refrigerate. Salted cabbage with tomatoes always turns out very tasty and original. An appetizer can ...

Salted cabbage pieces

 

Засолка капусты кусками

Шинковать капусту ножом довольно долго, а специальная овощерезка есть не у каждой хозяйки. И если вовсе не хочется тратить свое время на кропотливое измельчение овоща, то можно приготовить полезное соление, нарезав капусту кусками.

Для приготовления кусковой, маринованной зимней закуски потребуется капуста, 300-400 г моркови, 1 чесночная головка, 150 г сахара, полстакана уксуса (9%). Также в состав соления потребуется включить 1 л воды, 2 ст. л. соли и 100 мл масла

  • Морковь очистить от кожицы и измельчить на терке.
  • Небольшие кочаны капусты освободить от верхних зеленых листочков и нарезать кусочками.
  • Банки наполнить капустой, пересыпая каждый ее слой измельченной морковью и чесноком.
  • Для приготовления рассола в кипящую воду необходимо добавить сахар, масло, соль и уксус.
  • В наполненные банки нужно налить горячий рассол и плотно закупорить емкости крышкой.

Хранить такое соление следует в прохладном помещении. Один из секретов приготовления капусты в банке заключается в плотности укладки овощей: кусочки кочана недостаточно просолятся, если куски положить слишком плотно друг к другу. При соблюдении рецептуры и основных правил, в результате засолки получится очень вкусный, свежий и весьма полезный продукт, который сохранит свое качество всю зиму.